Credem că agricultura din România va crește sănătos doar când fiecare agricultor local va avea și o afacere de succes. Împreună dezvoltăm și aducem inspirație pentru schimbări în sectorul agricol prin modele replicabile, bazate pe specific local și cooperare.

Cererea crește mai repede decât oferta.

Retailul este pregătit sa distribuie.

Sectorul financiar este gata să sprijine.

Instituțiile statului sunt gata să faciliteze.

Dar toată lumea se așteaptă la aceste noi „specii” de modele de afaceri, concepute pentru a aduce legume de calitate pe masa consumatorilor.

Așa a apărut Fundația pentru Dezvoltarea Agriculturii.

Blocanți majori care împiedică producătorii să evolueze de la supraviețuitori la dezvoltatori: fragmentarea proprietății, puterea de investiție scăzută în tehnologiile moderne, lipsa infrastructurii, cum ar fi, în special, stocarea sau distribuția corespunzătoare, criza cronică a resurselor umane calificate, gradul scăzut de alfabetizare profesională și probleme în accesarea finanțării.

Un punct critic al sectorului este un amestec de dezechilibre ale sistemului (dependență de fondurile UE ca sursa de finanțare pentru dezvoltarea micilor producători, importurile de legume care afectează piața locală, etc) și bariere culturale (trauma comunismului CAP-ist, lipsa de încredere în ideea de cooperare care vine și din gândiri / sisteme de referință diferite între generațiile de agricultori, etc).

Sistemul de subvenții APIA favorizează producătorii puternici de culturi mari dar oferă prea puțin ajutor micilor producători de produse proaspete.

1. Agricultura atomizata (fragmentata) si polarizata

  • 0.4% din fermieri lucreaza 48% din suprafata agricola
  • 72% de fermieri lucreaza 12% din suprafata agricola (sunt in zona de subzistenta)

România 2016

Sursa: EUROSTAT 2016
Numar ferme Suprafata (ha)
2016 Total 3,422,030 % 12,502,540 %
2016 Less than 2 ha 2,480,770 72.5% 1,539,790 12.3%
2016 From 2 to 9.9 ha 854,200 25.0% 3,352,980 26.8%
2016 From 10 to 99.9 ha 74,740 2.2% 1,636,320 13.1%
2016 100 ha or over 12,310 0.4% 5,973,450 47.8%

România 2013

Sursa: EUROSTAT 2016
Training # of Farm Mnagers %
Basic                        113,750 3.13%
practical                    3,498,870 96.40%
Full                          17,040 0.47%
Total                    3,629,660

2. Nivel de educatie al fermierilor foarte scazut

  • 96% din fermieri fac agricultura doar bazandu-se pe experienta practica
  • Doar 3% au educatie medie de specialitate si
  • Numai 0,4% au studii universitare

Farm number and Utilised Agricultural Area

Land Area for Vegetable

  • Italy
  • Spain
  • France
  • Poland
  • Romania
  • Others

Sector legumicol, context la nivel de țară (surse diverse: Eurostat, INS, MADR, etc.)

  • Tendința de scădere a suprafețelor cultivate cu legume (de la 268 mii ha în 2008 la 228 mii ha în 2016)
  • Doar 1% legume cultivate în regim bio*
  • Se cultiva legume în spații protejate (în principal solarii, foarte puține sere) doar pe 7% din suprafață, restul se cultivă în câmp sau grădini

Provocările majore ale fermierilor mici:

  1. Acces limitat la
    • piață
    • know-how
    • finanțare (atât publică cât și privată)
  2. Capital social scăzut

Number of Vegetable Holdings

  • Romania
  • Poland
  • Spain
  • Italy
  • Lithuania
  • Others

Tomato

  • Spain
  • Poland
  • Italy
  • Netherlands
  • France
  • Others
FDAgri.ro

Reunim educația, sprijinul financiar, tehnologia agricolă și modele de afaceri care pot fi adaptate pentru a crește accesul la piață și pentru a sprijini colaborarea dintre fermierii locali.

Contact

Sos. Pipera nr. 42, Globalworth Plaza, etj. 1, Bucuresti, Sector 2